Ondersteboven

Deze maand is een prachtig boek verschenen, Ondersteboven. In het ruim 150 pagina tellende boek staat een fotoverslag van de aanleg van station Vijzelgracht in de periode 2010-2012. Met foto’s van fotografe Caro Bonink en interviews van bewoners, ondernemers en belanghebbenden, geschreven door Dorien Biersteker.

In juni en september 2008 kwam de Vijzelgracht groots in het nieuws. De aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam had verzakkingen veroorzaakt aan een aantal historische panden in het centrum van Amsterdam. In dit boek is, in woord en beeld, te zien wat er is veranderd in de twee jaar ná de verzakkingen. Uit de verhalen blijkt dat  het vertrouwen in de Noord/Zuidlijn deze jaren langzaam weer is gegroeid.

Als projectbegeleider bij station De Pijp heeft Richard Koenders zijn collega’s van de Noord/Zuidlijn en de bewoners van de Vijzelgracht ondersteund, zowel tijdens als na de verzakkingen. Op 6 juli 2010 bijvoorbeeld neemt hij bewoners van de Vijzelgracht mee de bouwput op de Ceintuurbaan in, om uitleg te geven over het werken onder ‘overdruk’. Dergelijke rondleidingen leiden mede tot begrip en vooral duidelijkheid onder de bewoners. Een fotoverslag van de rondleiding is opgenomen in het boek, zie pagina 60-63.

En kijk eens goed op de voorpagina? Juist ja, derde van links, Richard Koenders.

Laat een reactie achter

*

Beantwoord alsjeblieft deze vraag, zodat we weten dat je geen computer bent: *