Wie is….

frank lodder fotografie

Richard Koenders

Richard Koenders, van origine is hij boekhouder. En een hele goede, als je zijn (voormalige) werk- en opdrachtgevers mag geloven. Elk boekhoudkundig probleem of financiële uitdaging benadert hij pragmatisch, analytisch, klantgericht en snel. De oplossing laat dan ook nooit lang op zich wachten. Dat zit niet in zijn karakter. Zakelijk niet en ook privé niet. De uitdrukking ‘niet lullen maar poetsen’ is hem op het lijf geschreven!

Na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt, trekt Richard de stoute schoenen aan en richt zijn eigen bedrijf op. Zo ziet in 1999 Bommel Interim Management bv het levenslicht. Waarom hij voor de naam Bommel heeft gekozen? Dat is de naam van de dame met wie hij toen zijn leven deelde: zijn poes Bommel.

Als zelfstandig ondernemer klaart hij diverse korte en ook langere opdrachten bij zeer uiteenlopende bedrijven. Van chemie tot voedingsmiddelen en van deuren tot gemeentelijke projecten.

In 2004 start hij bij de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Een prachtig en prestigieus project dat tijdelijk van zijn financiële diensten gebruik wil maken. Bij een calamiteit komt voor Richard de grote ommekeer. Iedereen wordt ingeschakeld om buurtbewoners te woord te staan. De rust en het geduld waarmee hij de vaak boze of teleurgestelde bewoners te woord staat, wordt opgepikt door de directie. En een paar dagen later vragen ze hem de overstap te wagen van de cijfers naar… de letters. Projectbegeleider bij station De Pijp, het diepste station van de nieuwe metrotunnel onder de Ferdinand Bolstraat. Lang hoeft Richard hier niet over na te denken want ook dat is Richard: kansen pakken en niet bang zijn voor het onbekende. Want het enige waar je spijt van kan krijgen, is die kans die je niet hebt gepakt.

Dat hij geen communicatieve opleiding heeft gevolgd, blijkt juist een voordeel te zijn. Brieven schrijven doet hij zo min mogelijk, liever gaat hij de dialoog aan. En dat hij dan gelijk vragen beantwoordt, problemen oplost en uitleg geeft over de werkzaamheden wordt zeer gewaardeerd. Hij is het die kritische buurtbewoners meeneemt naar het ondergrondse bouwterrein. Want juist die mensen moet je te woord staan en laten zien wat je doet. Met zijn klantgerichtheid en hands-on mentaliteit wint hij al snel de harten van de buurtbewoners en ondernemers in De Pijp.

Naast zijn werkzaamheden bij de Noord/Zuidlijn vervult Richard nog altijd administratieve en financiële opdrachten. De ervaring op beide vakgebieden maken hem uniek in wat hij kan en doet. Richard Koenders: de communicatieve boekhouder… of was het nou de cijfermatige omgevingsspecialist?