Op de Facebookpagina van station de Pijp stond onlangs een foto van een tuintje. Aan de schutting van de tuin prijkt een grote plaat van Babette Porcelijn, de kunstenares die met haar kunstproject ‘Verborgen Schatten’ de bouwschutting rond de vriesinstallatie op het Marie Heinekenplein bekleedde. Hoe komt die plaat in de tuin van deze mevrouw?
Eveline
Als ik op afspraak aanbel bij Eveline Meurs, word ik gastvrij ontvangen. Het is mooi weer, dus we lopen meteen door naar de tuin. En daar hangt ‘ie: een echte Babette Porcelijn. Eigenlijk hoef ik geen vragen te stellen; Eveline blijkt een ware spraakwaterval en vertelt hoe de vork in de steel zit. Ze deelt meteen een dikke pluim uit aan de projectbegeleider van station de Pijp – Richard Koenders – die een grote rol in het verhaal speelt: “Ik ben fan van Richard, hij geeft het project echt een gezicht.”
Kunstproject
Eveline is in 2010 in De Pijp komen wonen. Dat wij daar aan het werk waren, was haar natuurlijk bekend. “Maar ik heb er geen last van; daarvoor staat mijn huis net te ver weg.” In 2012 werd op het Marie Heinekenplein een grote vriesinstallatie geplaatst. In overleg met de bewoners en ondernemers uit de buurt besloten we kunstenares Babette Porcelijn te vragen de bouwhekken aan te kleden. Voor haar kunstwerk ging Babettte op zoek naar de verborgen schatten uit de buurt. Eveline reageerde; zij had namelijk ook een verborgen schat die ze met de buurt wilde delen.
Eveline’s verborgen schat
Haar verborgen schat? Dat is haar tuintje. Met veel zorg aangekleed en voorzien van een grote picknicktafel. Een schat is het zeker. “Als je op de bovenste verdieping uit het raam kijkt, zie je in dit hele huizenblok maar twee lapjes groen, waar nog tuintjes zijn. De rest is helemaal volgebouwd.” Eveline maakte een foto van haar tuin en stuurde die op. Haar verborgen schat werd gekozen en verwerkt in het kunstwerk.
Blij!
Maar het kunstwerk was natuurlijk niet het eeuwige leven beschoren. Met de naderende ontmanteling van de vriesinstallatie zouden ook de bouwhekken verdwijnen en daarmee het kunstwerk. Eveline, die de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn in haar buurt inmiddels regelmatig volgde via hierzijnwij.nu en Facebook, benaderde Richard of zij ‘haar’ paneel uit het kunstwerk misschien mocht hebben. Het kon. Restte haar nog de laatste hobbel: het transport van het paneel, 3 meter hoog en ruim 20 kilo, naar haar tuin te krijgen. Gelukkig was daar haar ‘supergoede vriend en overbuurman’ om haar te helpen. En nu? “Blij!”
Dit artikel is overgenomen van Hierzijnwij.nu, de officiële website van de NoordZuidlijn in Amsterdam. Het originele artikel vind je hier.
Laat een reactie achter