Wie is… Nienke Koenders?

Nienke KoendersIk ben Nienke Koenders, communicatiemens in hart en nieren. Met mijn Hbo-diploma Communicatie op zak ben ik in 1998 gestart met mijn eerste echte communicatiebaan. Daar kwam ik er al snel achter dat je het communicatievak pas echt leert in de praktijk. En ook dat je eerst een paar zeperds moet maken om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Het eerste persbericht dat ik schreef? Dat belandde na een halve dag zweten in de prullenbak. Net als mijn goedbedoelde communicatieplan. Dag theorie, hallo werkelijkheid.

Gelukkig laat ik mij niet door teleurstelling uit het veld slaan. Toen niet en nu ook niet. Het heeft mij juist, zakelijk en privé, een rijker persoon gemaakt.

Het schrijven van echt goede teksten heb ik uiteindelijk geleerd bij  het communicatie-adviesbureau waar ik vijf jaar lang heb mogen werken. Daar kreeg ik het vertrouwen, de kans en zeer veel mogelijkheden om interviews af te nemen en teksten te schrijven. Voor brochures, magazines, websites, advertenties. Voor de meest uiteenlopende bedrijven; van woningbouw-verenigingen tot notarissen en van technische groothandels tot kapsalons. Daar is de liefde voor het schrijven van teksten pas echt opgebloeid.

Het was ook bij dit communicatie-adviesbureau dat ik de kans kreeg op gebied van vormgeving. Wat begon als ‘zo nu en dan een tekst in een advertentie aanpassen’ groeide al snel uit tot het opmaken van advertenties. En oh, wat vond ik dat leuk! Zo leuk dat ik in de avonduren de opleiding werktekenen/dtp ben gaan doen. Met ondersteuning van een aantal grafische kanjers, die ik werkelijk alles kon vragen, maakte ik vervolgens advertenties, posters, brochures, nieuwsbrieven… you name it.

Op de vraag wat ik nou leuker vind, schrijven of vormgeven, kan ik serieus geen antwoord geven. De afwisseling en waar mogelijk ook de combinatie van beiden zorgen dat ik in mijn kracht sta en blijf staan. Het is denk ik vooral de emotie die ik met mijn werk oproep, en dat ik mensen kan helpen door hun verhaal op te schrijven of vorm te geven. Ja, dat is toch wel waar ik het meeste voldoening uit haal.

Nienke Koenders in steekwoordenNaast mijn vaste baan heb ik altijd, in de avonduren, een beperkt aantal eigen opdrachtgevers gehad. Vaak liefdewerk oud papier of een vriendendienst, soms ook tegen betaling. Begin 2009, in maart om precies te zijn, heb ik de stap gewaagd en ben ik helemaal voor mezelf begonnen. Nou ja, voor mezelf… Ik ben ‘ingetrokken’ bij Bommel Interim Management bv, het bedrijf van mijn man Richard.

Met Bommel tekst & creatie geef ik precies aan wat ik kan en wat ik doe: het schrijven van teksten en het vormgeven van diverse uitingen. En als ik op de mening van anderen af mag gaan, doe ik dat best goed. Zij kwalificeren mij als: professioneel / dienstverlenend / creatief / meedenkend / oplossingsgericht / prettig om mee samen te werken. Woorden waar ik stil van word, maar hee, ik heb het zelf niet bedacht! Daarom kan ik er maar beter heel trots op zijn. En ervoor zorgen dat ik deze woorden eer aan doe.

Reacties

 1. Hoi Nienke,

  Gisteren kennis gemaakt met jou op de workshop van Bewust Haarlem en ben blij dat ik het voor elkaar gekregen heb om daar bij te zijn, ik had het niet willen missen!!

  Geweldige en leerzame workshop die jij gaf, mijn complimenten en voor herhaling / vervolg vatbaar. Vele tips mogen ontvangen en kunnen geven, zodat we elkaar konden helpen en scherp blijven.

  Ik heb ook jouw website bekeken en ben erg onder de indruk hoe jij deze zo perfect hebt samengesteld. Heel erg persoonlijk, met goede informatie, fris, helder, met een vrolijke, positieve noot geschreven, en met een schitterende vormgeving, hoe kan het ook anders, echt TOP!!

  Ik zal jouw blogs zeker op woensdag gaan volgen en hoop nog veel op dit gebied van jou te mogen leren en merk ook dat we veel overeenkomsten hebben, leuk!!

  Heel veel succes met Bommel tekst & creatie en zeker tot een volgende workshop!!

  Bedankt!!

  Liefs,

  Jacqueline van der Horst

Laat een reactie achter

*

Beantwoord alsjeblieft deze vraag, zodat we weten dat je geen computer bent: *