Snoeien

Jippie! Het past niet!
7 tips voor meer creativiteit

Ruim twaalf jaar geleden zijn we in ons huis komen wonen. Toen ik voor het eerst door het huis liep, was ik verliefd. De gebreken? Zag ik niet. De prijs? Net boven budget maar ook dat wisten mijn hersenen vakkundig te negeren. Door de roze wolk heen zag ik mijn eigen meubels erin staan, mezelf koken in die nieuwe keuken (die er pas 9 jaar later zou komen, maar dat terzijde) en heerlijk buiten in de tuin in het zonnetje zitten.

In de voortuin van dit huis staat ook een prunus. Een op het oog hele normale boom, met groene blaadjes. Op twee weken in het jaar na. Dan kleurt de bloesem de boom roze. Overweldigend roze. Zo mooi! Voorbijgangers staan stil om naar de boom te kijken. Serieus! Er worden zelfs foto’s van gemaakt. Ongelogen, een prachtige boom. Weet je niet wat een prunus is? Misschien helpt het als ik zeg dat de boom ook wel bekend staat als de Japanse sierkers. In Japan wordt de bloei van de boom elk voorjaar gevierd (Hanami), verliefde paartjes vragen elkaar onder deze boom ten huwelijk, mensen gaan picknicken onder de bloesem. Toeristen komen speciaal in het voorjaar naar Japan om de prunus te zien bloeien. Nog makkelijker: een afbeelding >>>

snoeien prunus

In de twaalf jaar dat we hier wonen, is de boom flink gegroeid. De takken aan de bovenkant raken bijna het slaapkamerraam op zolder. Snoeien? Tja, dat willen we wel maar we weten niet hoe… Daarbij is ‘ie nu zó groot dat we er ook echt niet meer zelf bij kunnen. Daarom hebben we er professionele hulp bij gehaald. Een man met de juiste materialen, zoals een handige lange ladder, een scherpe zaag en grote snoeischaren. En met verstand van bomen snoeien.

Snel en vakkundig gaat hij aan de slag. Die tak daar kan weg, dan blijft die zitten. De hoogte? Daar mag flink wat af. De losse takjes worden verwijderd. En voor we het weten, zit er weer lucht in. De boom kan weer ademen! De takken kunnen weer groeien zonder belemmerd te worden door nutteloze en oude takken. Ook bij ons binnen scheelt het een boel. Ineens komt er weer meer licht binnen. Op alle etages, van de woonkamer tot de zolder.

Zakelijk snoeien
Lang verhaal om duidelijk te maken waar ik naartoe wil. Ik zie hier namelijk een prachtige parallel met het hebben van een eigen bedrijf. Je begint voor jezelf en langzaam aan ga je klussen krijgen. Je bedrijf groeit, net als de takken aan de boom en, wat minder zichtbaar, de wortels onder de grond. Het ene jaargetijde wat harder dan de ander. Net als de prunus groeien de takken verschillende richtingen uit. Mooi! Dat is wat je wilt! Diversiteit, groei, een duidelijk doel (de takken groeien richting de zon, het licht).

Maar dan komt er een moment dat het minder gaat. De groei van je bedrijf stagneert. De dingen die je altijd deed, gaan elkaar in de weg zitten. Net als de takken die elkaar het licht niet gunnen. De fut is eruit. De vorm is eruit. Net als bij de prunus is het tijd om te snoeien. Vaak kan je dat zelf en soms is het verstandiger om er een professional bij te halen.

Niet bang zijn!
Kijk kritisch naar je bedrijf. Waar kan het anders? Wat wil je behouden? Ik ben geen bedrijfscoach maar wat ik wel weet: wees niet bang om iets af te stoten. Net als bij een boom haal je dan wel takken weg, maar dat biedt ruimte aan andere takken om te groeien. Zet je focus weer op scherp. Geen bijzaken meer, die losse takken mag je gerust snoeien. En nee, niet alleen het topje eraf, dan krijg je vertakkingen en wildgroei! Gewoon bij het begin eraf halen. Zolang je de hoofdtakken laat zitten en niet aan de wortels komt, kan je niets gebeuren. Behalve dan dat jij in het voorjaar versteld staat van de bloesem.


Wil jij de blogs van Bommel tekst & creatie als eerste lezen? Dat kan! Vul hieronder je mailadres in en je ontvangt een notificatie van elk nieuw bericht.


 

Laat een reactie achter

*

Beantwoord alsjeblieft deze vraag, zodat we weten dat je geen computer bent: *