8 tips voor een perfecte powerpoint presentatie

(Nieuw) logo? Tips om je op weg te helpen!
Duidelijke taal

Laatst mocht ik een workshop organiseren voor Bewust Haarlem, een netwerk voor bewuste ondernemers in de regio Haarlem. Een workshop Logo & Huisstijl: over wat je logo over jou en je bedrijf zegt en hoe je jouw logo door vertaalt in een huisstijl, dat wil zeggen herkenbaar gebruikt in de vele communicatiemiddelen die er zijn.

Het was mijn eerste keer. Deze workshop. Überhaupt een workshop, om heel eerlijk te zijn. Enthousiast had ik direct ‘ja’ gezegd, het leek me fantastisch om te doen. Maar hoe dichter die bewuste vrijdag naderde, hoe spannender ik het vond. Niet om voor een groep te staan, daar heb ik geen moeite mee. Ook had ik geen twijfels over wat ik zou vertellen; kennis, ervaring en een goede voorbereiding namen die onzekerheid weg. Nee, de spanning zat in de mensen. Hoe zouden zij reageren? Zouden ze vragen hebben of onderuitgezakt doen alsof ze naar me luisterden? Zouden ze achter hun café latte stiekem over mij zitten roddelen? Zouden ze mij na afloop ter hoogte van mijn enkels, knieën of middel afbranden?

Ik had me nergens zorgen over hoeven maken. Het was een warm nest waar ik in terecht kwam. Een café, ingericht als een gezellige huiskamer, met mensen die er zin in hadden en ook echt van me wilden leren. De eerste oefening? Ik had ingecalculeerd dat ze hier hooguit vijf minuten mee bezig zouden zijn maar toen ik na tien minuten toch echt weer verder wilde, zag ik teleurgestelde blikken (‘ben nog niet klaar’, ‘we hebben nog niet gewisseld’). Ook de vragen tussendoor maakten de workshop interessanter maar gooiden mijn verhaal drastisch in de war. Erg? Nee, verre van dat! Het geeft mij voldoende materiaal voor een vervolgworkshop. Want dit was zó leuk om te doen, dit smaakt naar meer.

presentatie-tipsEen van de vragen die me werd gesteld, ging over het maken van een presentatie. Want ja, ook dat is een huisstijlmiddel. Zelf had ik voor de workshop geen slides voorbereid, simpelweg omdat de ruimte (café Aangenaam in Haarlem) hiervoor geen mogelijkheden bood. Gelukkig wist ik dit van tevoren, dat scheelt onnodig werk vooraf en frustratie achteraf. Maar ik was blij dat ze deze vraag stelde. Hoe vaak heb ik niet naar een presentatie geluisterd waar bijna alles wat werd verteld ook letterlijk achter de spreker op een muur stond geprojecteerd? Dan luister je niet meer, dan lees je. En gaat er veel informatie aan je voorbij. Zonde…

Hoe moet het dan wel?

Hier een aantal tips die je op weg helpen.

1. Bied structuur
Een slide is er ter ondersteuning van je verhaal, niet andersom. Daarom moet een slide voor zichzelf spreken. Bijvoorbeeld door structuur te bieden: waar ben je in je verhaal? Over welk onderwerp ben je aan het praten?

2. Vermijd information overload
Veel tekst? Weg ermee! Nee echt, geen lappen tekst, daar is een powerpoint niet voor bedoeld. Mensen gaan lezen en luisteren niet meer naar je verhaal. Laten we afspreken dat je voortaan niet meer dan 30 woorden per sheet gebruikt. Steekwoorden. Kort. Geen uitleg. Groot lettertype. Punt.

3. Wees DUI-DE-LIJK
Gebruik geen zoekplaatjes, ingewikkelde definities of meerdere boodschappen per sheet. Ik heb ergens gelezen dat het binnen 3 seconden duidelijk moet zijn wat de boodschap van die ene sheet is. Is dat niet het geval? Terug achter je computer en aanpassen.

4. Eén gedachte per slide
Knip je presentatie gerust op in meerdere sheets. Het hoeft niet in een beperkt aantal sheets, je hebt er oneindig veel. Gebruik daarom gerust per boodschap of gedachte een sheet. Een grote hoeveelheid sheets maakt je verhaal niet per definitie langer, alleen maar overzichtelijker.

5. Plaatje bij een praatje
Gebruik gerust afbeeldingen, het grootste deel van de mensheid is per slot van rekening visueel ingesteld. Maar zorg er wel voor dat de afbeelding ergens op slaat, iets prikkelt, verduidelijkt of illustreert. Anders roept een afbeelding alleen maar extra vragen op.

6. Een presentatie is geen handout!
Een fout die vaak wordt gemaakt: na afloop de presentatie als handout uitdelen. Maar, zoals je misschien al hebt gemerkt als je bovenstaande tips echt serieus neemt, goede slides zijn waardeloos zonder spreker. Niet doen, dus.

7. Herkenbaar en eenduidig
Een presentatie leent zich uitermate goed om jouw logo en huisstijl in te gebruiken. Doe dit zo rustig mogelijk, dus je logo elke sheet op dezelfde plek, overal dezelfde soort koppen en een gelijk letterype en grootte. Dit geeft rust. Het helpt door een sjabloon te maken, dus een vast stramien dat op elke sheet weer terug komt. Dan hoef je alleen nog maar de woorden en afbeeldingen in te vullen.

8. Voorbereiding
Hoe ziet de ruimte eruit waar je gaat presenteren? Zijn alle middelen, zoals computer, beamer en witte muur, wel aanwezig? Ga als het even kan vooraf kijken of vraag, als dat niet mogelijk is, hoe de ruimte eruit ziet. Echt, dit scheelt frustratie achteraf.


Wil je de blogs van Bommel tekst & creatie als eerste ontvangen? Dat kan!
Vul hieronder je mailadres in en je ontvangt een notificatie van elke nieuwe tekst.


 

Laat een reactie achter

*

Beantwoord alsjeblieft deze vraag, zodat we weten dat je geen computer bent: *