Geluksproject

geluksprojectHeemstede, 20 november 2014

Al lange tijd loop ik met het idee rond om een boek te schrijven. Niet zo verwonderlijk, het schijnt dat vele schrijvers met mij een dergelijke ambitie koesteren. Ik weet ook al geruime tijd waar het boek over moet gaan en hoe het eruit moet zien. Daarover zo meer. Maar telkens dacht ik: ‘Als ik nou later groot ben, hè, dan ga ik er echt aan beginnen‘. En ondertussen hield ik mijn schrijfambitie voor mezelf. Potte het heerlijk op. Deelde het met niemand. Droomde er alleen maar van.

Totdat Richard, mijn man, mij op een van die zeldzame momenten dat je kinderloos samen aan een bar zit op de man af vroeg wat ik het liefst zou willen. Waar ik nou echt gelukkig van zou worden. Nou wil het feit dat we al even aan die bar zaten en ik niet aan mijn eerste alcoholische versnapering zat. En waar volgens het spreekwoord kinderen en dronken (of aangeschoten) mensen de waarheid zeggen, kwam mijn hele plan er zomaar ineens uit. Wat ik wil, hoe het eruit ziet, hoe ik het wil aanpakken… maar ook mijn twijfels. Zitten mensen op een boek van mij te wachten? Kan ik wel mensen vinden om te interviewen? Ik hield niet meer op met praten. Mijn wangen werden roder en roder (drank? enthousiasme? twijfel aan mezelf?). Toen ik aan het einde van mijn relaas Richard eindelijk aan durfde te kijken, hij slechts één hele duidelijke boodschap voor me:

Waarom doe je het dan niet, trut! Ga schrijven!

En zo is het gekomen dat ik nu, nog geen week na deze boute woorden, een start maak aan wat ik mijn ‘geluksproject’ noem.

Geluksproject

geluksproject_vierkantWaarom geluksproject? Omdat het een boek gaat worden over geluk. Geen fictie maar een boek vol waargebeurde verhalen over geluk. Of, al naar gelang de insteek, het ontbreken daarvan. Wat maakt mensen gelukkig? Is het mogelijk om na een heftige periode het geluk weer te vinden? Hoe zit het eigenlijk met die roze wolk, bestaat die echt? Ik verwacht echt geen pasklare antwoorden te vinden maar dat is ook niet mijn insteek. Het moet ook geen boek worden dat voorschrijft of tips geeft hoe jij gelukkig wordt (oh nee, dan zou mijn boek alleen maar gelezen worden door ongelukkige mensen!) Wat dan wel, hoor ik je denken? Mooie diepte-interviews die je raken, persoonlijke verhalen van mensen zoals jij en ik. Die een glimlach op je gezicht toveren. Die je laten nadenken over wat geluk voor jou is. Die je misschien wel tot in het bot verdriet doen. Kortom, die iets bij je teweeg brengen. Met elke keer weer als rode draad: geluk. Zelf zie ik het ‘geluksproject’ als een documentaire in boekvorm.

Hoe ziet het boek er uit?

Nou ja, eruit zien… Eerst maar schrijven, dan kan ik daarna over de vormgeving nadenken. Wel heb ik al nagedacht over de indeling. Ik zie een aantal categorieën voor me (zie hieronder). In elke categorie wil ik een aantal mensen interviewen. Hoeveel? Stuk of tien? Het zou mooi zijn als dat lukt. De ideeën zijn er wel maar of ik overal ook de juiste persoon bij kan vinden, is vooralsnog de vraag.

De categorieën:

1. De geluksexpertsmensen die zich, op welke manier dan ook, professioneel bezig houden met geluk. Ik denk aan de schrijver van een geluksboek, een gelukscoach, de organisator van de Geluksroute, misschien wel de hoofdredacteur van Happinez?

2. Gelukszoekersmensen die hun persoonlijke geluk nastreven en daar zelfs hun leven (en dat van anderen?) volledig voor op de kop zetten. Ik denk aan een carrièreswitcher, iemand die op late leeftijd is gaan studeren, de directeur die vrachtwagenchauffeur is geworden, emigranten of een geslachtsverandering.

3. Geluk na een ongelukmensen die iets heel heftigs hebben meegemaakt, kunnen zij daarna nog gelukkig zijn? Bijvoorbeeld iemand waar de partner/kind/ouder van is overleden, die ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, failliet is gegaan of plotseling op straat is komen te staan.

4. Puur gelukde spreekwoordelijke roze wolk, bestaat die echt? Een gesprek met een pasgetrouwd stel, iemand die net zwanger is of net een kind heeft gekregen, die belangrijke prijs eindelijk winnen…

5. Gelukkig?hoe gelukkig zijn mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking? Ik denk aan een gesprek met iemand met een lichamelijke of geestelijke handicap maar ook aan iemand die dementerend is.

6. Guus Geluk sommige mensen hebben een engeltje op hun schouder, hebben altijd mazzel. Bijvoorbeeld als je de loterij hebt gewonnen of als je net te laat was voor vlucht MH17.

Het kan zomaar zijn dat er nog een categorie bij komt. Voortschrijdend inzicht noem ik dat. Maar hier wil ik mee starten. Zelf denk ik dat ik zo veel verschillende insteken heb gekozen, een gevarieerd beeld kan geven van wat geluk voor mensen is.

Hulp

Je begrijpt dat ik het boek niet kan schrijven zonder hulp. Wás het maar fictie, dan had ik heerlijk achter mijn computer kunnen typen totdat het laatste woord op papier stond! Maar nee, ik ga niet mijn eigen verhaal opschrijven maar de verhalen van anderen. En via deze weg, dus door het delen van mijn plannen en ambitie, hoop ik dat jullie mij verder kunnen helpen. Met mensen in contact kunnen brengen. Misschien zelf wel je verhaal willen vertellen…

Alle hulp is welkom! Je mag me bellen (06-28272569) of mailen (communicatie[ad]bommelim.nl) bij vragen, suggesties of om gelijk maar een afspraak voor een interview te maken. Vooral dat laatste zou ik best leuk vinden…

Op deze pagina hou ik jullie op de hoogte van de voortgang. Ook heb ik een facebookpagina in het leven geroepen, het zou leuk zijn als jullie die liken. Via mijn persoonlijke twitter-account zal ik tweets versturen met de hashtag #geluksproject.

Reacties

 1. Wat een goed idee! Gewoon doen natuurlijk en er helemaal voor gaan. Ik wil wel meedenken als je dat leuk/prettig vindt. Zoek zelf altijd het positieve in het leven.
  Motto: De omstandigheden kun je vaak niet veranderen, de manier waarop je ermee omgaat wel!

  Gisteren had ik even een geluksmomentje!!!! Zag ik jou en Richard gearmd en stevig in de pas op de Binnenweg.
  Ik keek jullie glimlachend na, lekker blij en energiek liepen jullie daar. Mijn buurtgenoten!

 2. Hallo,
  Je zit er misschien niet op te wachten, maar ik heb nog een categorie voor je.
  Mensen die van nature gelukkig of ongelukkig zijn. Ik hoor gelukkig (ha,ha) tot de eerste groep. Ben nu 60 en ben nog nooit ongelukkig uit mijn bed gestapt, en al helemaal niet er in.
  Helaas ken ik ook mensen, waarbij het doorgaans anders is.

  Met betrekking tot je categorie 5, kan ik je misschien helpen. Ik ben buddy bij Running Blind Den Haag. Dit is een organisatie die wekelijks gaan hardlopen met blinden. Ik vroeg laatst in de groep: ” Wat is een ergere handicap, doof of blind zijn?” Er ontstond een mooie discussie, een zin daar uit wil ik met je delen. Een blinde zei: “Als ik mijn oren dicht doe, zie ik niets meer”. Mooi he. Mocht je een blinde willen interviewen, dan gooi ik het eens in de groep.

  Groet,
  Freek Vermolen

  • Beste Freek,

   Wat fijn dat je zo met me meedenkt, daar word ik juist blij van. ik hou zeker je nieuwe categorie en je aanbod om met een blind persoon te praten in mijn achterhoofd. Of ik er gebruik van ga maken, hangt nog even af van hoe het boek zich verder gaat ontwikkelen. Voortschrijdend inzicht zou er zomaar voor kunnen zorgen dat het boek er heel anders uit gaat zien dan ik voor ogen had…

   Groetjes, Nienke

Laat een reactie achter

*

Beantwoord alsjeblieft deze vraag, zodat we weten dat je geen computer bent: *