7 tips voor meer creativiteit

Snoeien
Feedback

Zeg eens eerlijk: heb jij wel eens liggen slapen in een theaterzaal? Met je ogen dicht en, al naar behoefte, je snurkstand op aan? Of heel hard en heftig staan swingen in de nauwe ruimte die ontstaat als je opstaat van het donkerrode velours en de zitting achter je met een doffe plof omhoog klapt? Nou, ik wel. ‘Beschamend!’ zouden mijn kinderen (terecht) zeggen als ze erbij waren geweest. Maar dat waren ze niet. Gelukkig maar want ik heb vol overgave meegedaan en er zelfs nog veel van opgestoken. Ja. Ik ben slapend en dansend wijzer geworden.

Het was tijdens de laatste presentatie op Schrijf!2015, een dag waarop je van de beste schrijfcoaches en schrijvers van Nederland leert over de schrijfkunst, georganiseerd door boekschrijven.nl. De zaal van het Theater Gooiland in Hilversum zat tot zijn strot toe gevuld met wannabe auteurs; mannen maar voornamelijk vrouwen, jong en oud die, net als ik, een boek willen schrijven. De dag was lang, vol informatie en om eerlijk te zijn stonden veel mensen al automatisch in de slaapstand toen Nanda Huneman (schrijfcoach en schrijver) als laatste spreker het podium opkwam. Van haar zouden we de workshop Creatieve Overvloed krijgen. Yeah, right. Nu nog zeker. Gaap. ‘Het komende uur gaan we slapen en dansen!’ riep ze enthousiast. Ik herhaal: Yeah, right…

Binnen een half uur had ik een verfrissende powernap achter de rug en had ik, zeer tegen mijn natuur in, op een harde beat staan dansen. Echt dansen bedoel ik, dus met armen die los komen van je romp en benen die van de vloer afkomen. En dat allemaal om de creativiteit aan te wakkeren, te laten stromen, aan te zetten. Want, wat Nanda ons vertelde, om te schrijven heb je een gezonde dosis creativiteit nodig. Alleen gebeurt het vaak dat als je eenmaal achter de computer zit, je creativiteit in geen velden of wegen te bekennen is… Hoe dat komt? Dan doe je te veel je best want volgens Nanda is creativiteit: ‘het aandachtig niet je best doen.’

Hoe zorg je dat je creativiteit weer gaat stromen? Nanda gaf ons een aantal handige trucs die ik hieronder graag ook met jullie deel. Want een paar weken na haar workshop weet ik uit ervaring dat ze niet alleen helpen bij het schrijfproces maar ook zeker op de vele andere momenten dat je er behoefte aan hebt.

De tips zijn er allemaal op gericht je verstand op nul te zetten en zo je creativiteit weer te laten stromen (het aandachtig niet je best doen, dus). Zoals Nanda haar workshop afsloot: ‘Neem jezelf gerust even niet zo serieus.’

 1. Herhalende handelingen – strijken, kleuren, de was vouwen, stofzuigen… allemaal handelingen waarbij je niet hoeft na te denken. Misschien niet de leukste tip, wel de meest multifunctionele. Want ook het huishouden schiet er zo (bij mij althans) een stuk minder vaak bij in.
 2. Regelmatig sporten – bij mij komen de gekste ideeën op tijdens het hardlopen. Veel van mijn blogs en teksten ontstaan in het bos, als ik over het bospad snel.
 3. Droedelen – schetsen, tekenen zonder doel, de krabbels die je onbewust op papier zet als je met iemand aan de telefoon zit. En, interessant weetje voor de fervente droedelaar: het schijnt dat je meer hoort, beter oplet, meer onthoudt als je tijdens een gesprek droedelt! creativiteit droedel
 4. Slapen – tijdens je slaap, hoe kort of lang ook, staan je bewuste gedachten even stil. Een heerlijke voedingsbodem voor je onbewuste gedachten, die nemen je hersenpan graag over. Dus geef je gerust een minuut of tien over aan een verkwikkende powernap.
 5. Dansen – even gek doen, helemaal los van alles, flink bewegen. Ook dan heb je geen ruimte in je hoofd om echt na te denken. Je bloed gaat er van stromen, net als je creativiteit.
 6. Schrijven zonder te sturen – neem een woord in gedachten en schrijf daar tien minuten over. Volg je pen, het maakt niet uit wat je opschrijft, er is geen goed of fout. Als je maar blijft schrijven over dat ene woord. Wedden dat je aan het eind van de tijd hele interessante dingen hebt opgeschreven, dingen waar je anders nooit op was gekomen?
 7. Linker- en rechter hersenhelft met elkaar verbindencreativiteit LeftRight_Brain_PicJe linker hersenhelft gaat over de logica, je denken, de ratio. Je rechter hersenhelft staat in verbinding met je gevoel, je verbeelding. Veel mensen hebben een voorkeur voor een van de helften, deze kant gebruiken ze het meest. Maar als je de beide hersenhelften met elkaar verbindt, dan ontstaan er nieuwe openingen, nieuwe ideeën. Juist ja, creativiteit. Hoe knoop je de hersenhelften aan elkaar? Hieronder een aantal leuke oefeningen die ervoor zorgen dat je beide helften tegelijk moet gebruiken (en ze aan elkaar verbindt):
  • Doe je ogen dicht en ga een minuut op één been staan. Probeer stil te blijven staan. Gelukt? Dan nu op je andere been.
  • Hou je hoofd stil en beweeg alleen je ogen van links naar rechts.
  • Pak pen en papier en schrijf je naam:
     1. Van achter naar voren
     2. Van rechts naar links
     3. Met je andere hand

Heb jij nog aanvullingen? Tips die jou helpen je creativiteit aan te zetten? Ja, leuk, vertel het hieronder!


Wil jij de blogs van Bommel tekst & creatie als eerste lezen? Dat kan! Vul hieronder je mailadres in en je ontvangt een notificatie van elk nieuw bericht.


 

Reacties

 1. Heb je daar echt zitten slapen? Met z’n allen tegelijk? Bijzonder!

Laat een reactie achter

*

Beantwoord alsjeblieft deze vraag, zodat we weten dat je geen computer bent: *