9 ultieme blogtips

Schrijftip: gebruik een afbeelding
Vragen? Vragen... Vragen!

blogtipDe afgelopen twee maanden heb ik elke week een collegablogger om een blogtip gevraagd. En wat een prachtige tips en verhalen heb ik mogen ontvangen! Dank allemaal. Natuurlijk zijn hun verhalen afzonderlijk te lezen, kijk maar eens in de categorie ‘De BLOGTIP van…’ Maar het geeft mij veel inspiratie om al deze tips eens achter elkaar te lezen.

Wat een wijsheden! Wat een goede tips! Ik zeg: doe er je voordeel mee.

Weet wie je ideale lezer of klant is

Verdiep je eerst in je ideale lezer of klant. En nee, dat is geen groep mensen, maar echt 1 persoon. Geef je ideale lezer of klant een naam, geslacht, een uiterlijk, een eigen stem, interesses, vrienden, etc. En schrijf alleen voor die ideale lezer, praat tegen hem of haar. Weet wat zijn of haar probleem of vraag is en bied de oplossing of het antwoord. En ik weet het, zo ga je ook lezers of klanten kwijtraken, maar wat je er voor terugkrijgt (en je lezers ook) is zoveel meer.

Jolanda Pikkaart

Vind je niche

Dat is makkelijk: Vind je niche! Als je weet over welk centrale onderwerp je wilt schrijven en je bent expert op dit gebied dan maakt dat het bloggen een stuk makkelijker voor jezelf en duidelijker voor je doelgroep. Het geeft je blog richting en je lezers weten wat ze bij jou kunnen halen. Helaas heb ik zelf juist nogal moeite met het vinden van een niche. Ik schreef hier zelf onlangs nog een blog over. Maar dat het heel belangrijk is je niche te vinden, staat voor mij buiten kijf!

Paula Kleisen

Durf op te vallen

Als je dapper genoeg bent om een blog te schrijven, moet je ook het lef hebben om te zorgen voor een publiek. Probeer op te vallen tussen alle andere blogs. Blijf met schrijven dicht bij jezelf . Uiteindelijk trek je meer lezers met originele verhalen en een eigen stijl.

Nicky Corts

Schrijf een pakkende titel

Heel belangrijk op het snelle internet is een goede titel. Leer van copywriters hoe je titels schrijft. Een goed artikel is vaak niet goed genoeg. Je moet de lezer vanaf de eerste letter bij z’n lurven grijpen en zin voor zin zijn aandacht vasthouden. Dat begint bij een pakkende titel. Als een lezer daar afhaakt, heb je alles voor niets geschreven.

Nicky Corts

Focus en reflecteer

Kies één onderwerp uit waarover je wilt bloggen en/of wat jou bezighoudt. Concentreer/focus je enkel op dat onderwerp en ga schrijven/reflecteren (alle omgevingsfactoren die storend kunnen zijn, zet je uit). Schrijf/typ al je eerste gedachten/herinneringen/associaties op. Schrijf 10 minuten achter elkaar door, zonder te stoppen. Daarna leg je het weg. Je leest het dus niet terug. Op z’n vroegst 1 dag later lees je het terug, vul je aan en corrigeer je wat in de tekst. De titel/koptekst bedenk je pas op het laatst.

Marije van den Bovenkamp

Blijf dicht bij jezelf

Schrijf over jouw passie, hobby of wat jou ook maar bezighoudt. Gebruik social media om jouw blog te promoten en volg collegabloggers.

Paula Hesselink

Steek tijd in je blog

Bloggen is hard werken. Klinkt een beetje gek misschien en ik kan wel een verhaal ophangen van ‘volg je droom’ enzo, maar wil je echt een succesvolle blog dan zul je daar voor moeten gaan, tijd in moeten steken en zorgen dat je iedere keer weer het beste van het beste schrijft of laat zien. Met doorsnee verhalen kom je er niet. Het is soms een soort uitputtingsslag om echt het beste uit jezelf naar boven te halen, maar op de lange termijn betaalt dat zich uit.

“De besten blijven over en daar wil ik er wel een van zijn”, die mentaliteit!

Bjorn Simmering

Maak aantekeningen in een notitieboekje

Overal liggen blogideeën, lessen en verhalen om over te schrijven. Neem daarom altijd een boekje mee waar je dingen in op kunt schrijven of neem het op met je telefoon. Al deze aantekeningen en opzetjes kun je dan op een vast moment in de week uitwerken. Wanneer je dan gaat zitten schrijven heb je al een begin en kom je makkelijker in een flow. Wanneer je in de flow zit, blijf dan doorschrijven vanuit je gevoel en schakel je hoofd en andere stoorzenders even uit. Die komen later weer in beeld. Laat de woorden maar stromen, daarna kijk je met je kritische blik erna en redigeer je de tekst.

Marta van Sitteren

Schrijf elke dag

Mijn tip is: schrijf elke dag! Maar doe het wel in stijl: koop een schrift en een pen die heel fijn schrijft, zoek een plek waar je lekker zit, nestel je daar elke dag met een kop koffie / thee / water / zak chips / whiskey on the rocks, en schrijf. Heel old-school met de hand dus. Waarom? Omdat je de woorden dan wel moet laten vloeien. Doorschrijven, zonder de tekst tussendoor om te gooien, alinea’s te verwisselen of die ene zin nog snel even aan te passen. Dat leidt af van waar het om draait: schrijven. Al die correcties komen later wel, als de tekst de moeite van het publiceren al waard is. Want dat is het, vooral in het begin, in veel gevallen niet. Waarom je het dan toch opschrijft? Omdat het jou een betere schrijver maakt. Omdat als je iets elke dag doet, je er beter in wordt. Daarom dus.

Nienke Koenders

Reacties

  1. Mooie tips, Nienke! Vooral het focussen en het elke dag schrijven (ondanks je regel om met de hand schrijven, doe ik dat eigenwijs toch digitaal 😉 ). Van niets leer je zoveel als van het doen; en je onderdompelen in je onderwerp, er helemaal van doordesemd raken, dat zet de schrijfklieren pas goed open. Soms zelf zozeer dat het haast niet bij te houden is om alles wat in je hoofd oppopt op te schrijven.

    Je tip van het notitieboekje/je telefoon, vul ik in met Evernote. Daarmee kun je op elk apparaat en in vrijwel elke vorm ideeën vastleggen – ideaal. Ik heb op mijn site een artikel geschreven over hoe je Evernote specifiek voor schrijven kunt inzetten: http://singularity.nl/hoe-evernote-mij-helpt-bij-een-boek-schrijven-b/

    • Dank je, Miriam. Ik vind ze zelf vooral mooi omdat ze van collega-bloggers komen; mensen met net zoveel liefde voor schrijven als ik en die niet bang zijn om hun tips met anderen te delen. En wat Evernote betreft, wat een fantastische app is dat! Ik maak er ook bijna dagelijks gebruik van. Vooral de uitwisseling tussen je tablet en computer en dat je zowel online als offline kunt schrijven maken Evernote voor mij een onmisbare tool. Ik ga je artikel hierover zeker lezen!

Laat een reactie achter

*

Beantwoord alsjeblieft deze vraag, zodat we weten dat je geen computer bent: *